Kurbad

IR-BASTU

IR-bastun värms upp av infraröd strålning som går in i och värmer upp kroppen inifrån. En traditionell bastu värmer upp luften som sedan värmer upp kroppen. Den infraröda strålningen kan enklast beskrivas som ett spektrum av ljus som inte är synligt för det mänskliga ögat. Det är en av flera sorters strålning som solen avger och är en del av den värmestrålning som vi människor avger om vi mår bra. Värmen i en IR-bastu är lägre än i en traditionell bastu, men kan upplevas lika varm eller varmare och får oss att svettas ymnigt. Det sägs att man kan svettas upp till 7 gånger mer i en IR-bastu, på samma tid. Svetten innehåller också mer gifter som kroppen gör sig av med genom svettningen.


Huden är kroppens största organ och ett av kroppens fyra sätt att bli av med sådant som ska ut. Värmen i IR-bastun hjälper underhudsfettet och hudens talgkörtlar att släppa ifrån sig skadliga gifter. Dessa gifter kan ha kommit från icke ekologisk mat, mediciner, flamskyddsmedel och andra kemikalier i textilier, förpackningsplaster och luftföroreningar. Sådant vi möter i vår vardag och inte fullt ut kan isolera oss ifrån ens med bästa vilja. Dessa gifter försämrar blodcirkulationen, syresättningen, lymfflödet, näringsupptaget och hormonbalansen i kroppen. De gifter som frigörs av det infraröda ljuset i bastun svettas tills större delen ut. Man kan också uppmäta större mängd gifter i urinen efter bastubad i IR-bastu.

KURBAD

Nu för tiden säger man oftast spa, här kallar vi det för kurbad i naturmedicinsk behandlingstradition. Här finns två sittbadkar i gjutjärn, Infraröd-bastu, dusch och en behandlingsbänk. Kurbad är bad som syftar till att behandla en krämpa eller ändra ett tillstånd i kroppen. Det varma vattnet som omsluter dig i karet kan innehålla såpa, salt och andra mineraler, örter, olja, eterisk olja eller en kombination av dessa. Vi har kurbad som är uppiggande och andra som är lugnande, kurbad för torrisar, kurbad mot värk i leder och muskler, kurbad som motverkar försurning och många andra varianter, för att passa var och en. På behandlingsbänken kan du bli masserad, skrubbad, knådad och inpackad i såväl lera som alger. Berätta vem du är så ger vi dig det kurbad som passar dig!


Vill du och dina vänner basta, kurbada och få behandling bokar ni kurbadsrummet och jag planerar en vistelse efter era önskemål och behov. Minsta bokningsbara tid är två timmar och ni är max 4 personer om alla vill ha behandling. Vid bokning av kurbadrummet ingår te. Enklare tilltugg så som nötter och/eller färsk eller torkad frukt kan läggas till. Kostnad 950 kr per timma. För dig som vill komma själv, bada och få behandling, finns prisuppgifter under fliken Priser.


               Välkommen in i värmen!