Doula

 

LANGLA

DOULA

En doula är en kvinna med erfarenhet av förlossningar som är tränad i att ge stöd och information till den havande kvinnan och hennes närmaste under graviditeten, förlossningen och den första tiden efteråt. Ordet doula kommer från grekiskan och betyder ungefär "kvinna som ger omvårdnad".

 

Jag har en stark tilltro till din förmåga att föda! Jag kan ge dig och din partner de verktyg som du/ni behöver komplettera med inför förlossningen, finnas där under förlossningen och stötta dig/er i att föda på det sätt som du har valt. Mitt mål är att du och din partner skall få en positiv förlossningsupplevelse som ni kan se tillbaka på med glädje. För att det skall bli så är det bra att redan under graviditeten prata om vad som oroar dig med förlossningen. Det gör att du kan släppa onödig oro och får lättare att fokusera på vad du vill skall hända. Dina tankar är skapande! Genom att vara lugn och avslappnad får du lättare för att känna vad din kropp vill under förlossningen och följa med i det. En fin och trygg förlossning medför att den första tiden som förälder blir lättare.

 

Ett vanligt doulauppdrag går till så här: Vi börjar med att träffas och känna efter om vi passar för varandra. Sedan ses vi vid två tillfällen före förlossningen. Vi pratar om hur du/ni ser på förlossningen, förbereder oss och planerar, går igenom andning och smärtlindring, samt hur jag bäst kan hjälpa dig/er under själva förlossningen. Under förlossningen finns jag med vid din och din partners sida som ett stöd för er båda. Det kan vara allt från att kommunicera med personalen på BB för din/er räkning, till att heja på, lugna ner och massera dig under eller mellan värkarna. Vi ses också efter förlossningen och stämmer av. Jag finns där för dig/er som en extra trygghet. Jag tar doulauppdrag i Skövde, Borås och Trollhättan.

 

MINA GRAVIDITETER

Jag har tre graviditeter med mig i ryggsäcken. Sex fullgångna månader in i min första graviditet dog barnet i min mage. Det blev en förlossning som jag till stora delar förträngde och bearbetade först mycket senare. Efter det har jag fött två levande barn. Den första av dessa förlossningar var lång och jobbig med många missförstånd mellan mig och vårdpersonalen, medan den andra var lugn, finstämd och kändes som en revansch.